Vinteroverall

Hej igen!

Måste visa vad vi fyndade i fredags! Vi hade bestämt oss för att köpa en overall till Alma inför nästa vinter så man kanske kunde göra sig ett reafynd. Jag kollade runt på nätet men hittade inte så mycket, så sprand vi in på Polarn. o. Pyret där jag aldrig ens går in annars bortsett då jag köpte en mössa där häromveckan, då jag tycker att det är för dyrt. Där hittade vi overaller för halva priset så vi köpte en i storlek 86. Den kanske blir lite för stor, men då får vi vika upp benen och dra in resåren i midjan. Det är ju som ett lotteri huruvida storleken kommer funka eller inte.






När vi hade gött shoppingsuget så handlade Malte även lite på H&M till Damen...


Puss och kram!

Tacomys

Hej!

Vad fantastiskt det har varit att ha ett par dagar ledigt och idag jobbar jag bara några timmar från fyra. Så vi har pillat med en träkoja vi bygger till Alma som ett litet krypin i hennes rum. Kommer att bli kanon! Visar givetvis det färdiga resultatet. När vi hade middagsbjudning i fredags bjöd vi på LCHF-mat och till kaffet efteråt ville vi också ha något att bjuda på. Så hittade jag ett superbra recept på den här bloggen.

Ingredienser:

1 dl salta jordnötter
1 dl jordnötssmör
200 g mörk choklad (70%)
Evt. någon form av sötning, stevia eller sukrin

- Smält chokladen och häll hälften på en plåt med bakplåtspapper
- Värm jordnötssmöret och nötterna på svag värme och bred ut på den stelnade chokladen
- Avsluta med att hälla över resten av chokladen och bre den över kalaset
- Låt stelna i kyl eller frys och skär små rutor (ganska små då de blir väldigt mäktiga...)





Jordnötssmöret jag använde var detta som vi hittade på coop, utan tillsatser och socker. Dessutom är det ekologiskt och var inte speciellt dyrt.


När jag ändå håller på så måste jag visa den kanongoda tacogratängen jag brukar göra ibland. Det är inte svårt eller konstigt att vara LCHF-are och verkligen inte socialt avvikande som många motståndare försöker få det till när de greppar efter halmstrån... Även vi kan ha tacomys på helgerna!

-Jag försteker först köttfärs (ca. 400 g) med tacokryddor och lägger sedan ut det i en ugnsform. Ovanpå det har jag massor och åter massor av grönsaker. Gul och grön paprika innehåller typ fem gram kolhydrater per hundra gram, medan röd innhåller närmare femton. Så jag använder hellre gul och grön. Sedan hade jag tomat, färnkål och lök. Som ni ser så har jag nästan lika mycket grönsaker än färs. Man skulle även kunna ha zucchini eller aubergine - i tärningar eller skivor som botten i gratängen.

-Sedan häller jag över tacosås. Sedan avslutar jag med en röra av en stor burk riktig crème fraiche, massor av vitlöksklyftor - jag använde två jättestora som motsvarade ungefär fyra normalstora, goa kryddor som man gillar; svartpeppar, chilipulver, paprikapulver och till sist massor av riven ost som man rör ner.

-In i ugnen tills ytan får en fin färg och till det gör jag en klassisk guaccamole med extra mycket avokado och vill man ha något lite knaprigare till så kan man knapra lite gurka...








Älskar geggig mat...

Fredagsnatt

God kväll!

Det är mitt i natten och jag är sinnessjukt trött och sliten. Men det gör inte så mycket, ska strax sova och får sovmorgon imorgon! Malte fick sovmorgon idag och till morgonen är det min tur och det ska bli sanslöst skönt.


Sedan senast har jag jobbat, umgåtts med Isabell och lilla Lova, varit på Gläntan och tagit med mig Malte för första gången och idag har vi käkat lunch med föräldragruppen på stan, haft middagsbjudning med Sarah, Jonas och lilla Ruth och lille Leo. Som avslutning på kvällen tog jag och Isabell en sväng på dans men vid det här laget var jag så trött så det blev inte så mycket dansande innan vi både tyckte det var dags att styra kosan hemmåt. Gammtanterna slirar...




I onsdags när vi alla tre hängde gäng på stan med Isabell och Lova.
Vi fuskåt världens godaste pizza på Via Grande... Isabell och Damen var likisar!




Sötnosen Lova sov mest...




Vi shoppade lite böcker på bokrean till Alma för framtida bruk...




Samma dag fick hon även ett paket på posten av hennes farmor med två böcker
och en söt liten nalle.



Häromdagen fyllde förresten
Alma åtta månader.
Otroligt vad tiden går fort!
Nu är det dags att stänga
ögonlocken och sooova...

God natt och puss!

Måndag

Hej hej!

Idag börjar jag jobba fyra, så det ger oss i princip hela dagen tillsammans innan jag ska gå. Vi har hunnit med att storhandla och ätit god lunch av grillad kyckling och sallad. Vi har även lagat massor av barnmat. En sats med rotfrukter/ris/köttfärs och en sats med lax/potatis/ärtor/broccoli.



Kram!

 


Bilderna...

Såg ni förresten vad ovanligt fina bilderna i föregående inlägg var? Malte har köpt en ny, riktigt proffsig kamera som tar superfina bilder. Så nu känns min fjuttiga digitalkamera inte så kul längre... Däremot är det ju kul att Malte kan passa på att ägna sig lite åt sitt intresse med en ny kamera nu när han är pappaledig!





Svenssons café

Hej!

Nu gick Malte och Alma precis genom dörren och ska till hans bror med sambo över kvällen och natten.
Imorgon eftermiddag kommer de nog hem. Känns jättekonstigt att vara ensam. Hur som, lite senare kommer mamma och pappa och tar en köpp kaffe och ikväll kommer Josefine och har lite tjejkväll med mig. Man ska ju passa på! Det är första gången jag är utan Alma en hel natt, ett helt dygn blir det till och med. Voine voine...

Idag har vi i alla fall haft en fantastisk dag tillsammans! Vi strosade iväg till frösön till Svenssons café efter att Alma hade sovit lunch så hon åkte pulkan dit och fick åka vagn hem. När vi hade gått från frösön och kommit ända till biblioteket insåg jag att vi hade glömt pulkan vid cafét... Klantigt! Så hela högen hoppade på en buss och åkte tillbaka och tog sedan en buss hela vägen hem. Mer än så har vi inte hunnit med innan de skulle iväg. Det var supermysigt där och jag har en fuskdag idag eftersom det är min enda lediga dag den här veckan. Så då lyxar jag till det lite. Kanske ska köpa en bytta Ben & Jerry till nattamat också... hehe.




På ditvägen passade vi på att köpa ett par solbrillor till Damen,
men det var svårt att se hur hårt de skulle sitta...




Den galna professorn...















Min stora kärlek!


Puss och kram så hörs vi säkert lite senare!

Bloggtorkan

God kväll!

Vilken bloggtorka det har varit. Har inte bloggat på... fem dagar? Men det känns ändå som det gått två veckor. Sedan sist har vi först haft en fantastisk helg och i måndags började jag jobba igen och Malte påbörjade sin föräldraledighet. Det har varit intensivt för mig på jobbet. Valde att inte trappa upp eller så utan istället köra på som vanligt direkt, mest av ekonomiska skäl och det blev lättast så. Så måndag till torsdag har det blivit jobb och långa dagar, imorgon är jag ledig och jobbar sedan lördag till torsdag nästa vecka. Men det går faktiskt bra. Jag har kommit in i det snabbt och det verkar även Malte ha gjort här hemma!






I söndags fick jag ett ryck och sydde en egen uglydoll av filttyg jag köpte på panduro.


Av naturliga skäl kommer det att bli betydligt mindre bloggande här framöver. Jobbet är ganska stressigt och påfrestande så den tiden hemma när jag inte njuter av att få vara med Alma så kommer jag mesta att vila upp mig. Jag startade ju bloggen mycket för att hålla isär dagarna och ge mig en kanal till omvärlden när jag var hemma hela dagarna när jag var föräldraledig. Också har det blivit lite rörigt nu när det blivit en sådan drastisk förändring och dessutom är det rörigt i mitt huvud av andra skäl också. Men jag ska ändå försöka ta mig tid till bloggen ibland, det ger mig så mycket!


På min lediga dag imorgon ska lill-familjen
passa på att ta en promenad till Svenssons café när Alma
ska sova förmiddag och sedan äta lunch där. Och jag
ska njuta av att få vara med dem hela dagen!

Hörs!

Världen är så stor, så stor och du så liten...












Besök!

Hej!

Idag har Isabell och Lova varit här, vi tog en promenad till Dollarstore och sedan en extra promenad så Alma kunde sova. Både idag och igår har hon totalvägrat att sova på eftermiddagsluren och bara lyckats somna när vi gått ut istället... Så då masar man sig ut helt enkelt.

Till middag idag bjöds det på kålpudding! Hör och häpna. Första gången för mig.. Det var jättegott och kommer definitivt bli fler gånger. Receptet hittade jag här! Givetvis är det ett LCHF-recept så den innehåller inte ris. Dock var jag så uppslukad i att testa något nytt så jag glömde totalt bort att ordna något grönt till.










Det har verkligen börjat likna en matblogg det här, hoppas det inte gör så mycket...


Puss och god natt!

Tisdagsmorgon

God morgon!

Efter inlägget igår gjorde jag ett sista ryck och avslutade bak-projekten ändå. Kokostopparna blev riktigt goda! Ändå använde jag knappt hälften av den mängd sötning som angavs i receptet. Det kan man säkert helt hoppa över om man vill. De blev väldigt mäktiga, som LCHF-recept har en tendens att bli, så man blir ganska nöjd på en bit... eller två...







De blev inte så fagra men ack så goda. Bitarna är betydligt mindre än de ser ut att vara på bilderna - receptet hittar man här. Jag stoppade även in smeten till frökexen i ugnen. Men de skulle stå i ugnen i TVÅ timmar... Och sista timmen ska man öppna luckan och släppa ut fukt ungefär en gång i kvarten. Så Malte som var vaken länge och spelade dator fick ta hand om den biten. Receptet till frökexen finns här. De blev helt okej faktiskt! Malte gillade dem. Gott som som en liten knäckemacka till frukost eller mellanmål.





PS. Glömde att skriva i föregående inlägg
att frallorna ska stå 20 minuter i ugnen på 200 grader...

Bakning!

Hej!

Ikväll är jag i bakar-tagen! Tre olika LCHF-recept. Jag har en fröblandning som drar sig i kylen som ska in i ugnen och bli till frökex, en sats kokostoppar som står i frysen och ska doppas i mörk choklad och bli tll LCHF-gotta och precis urtagna ur ugnen är en laddning frallor. Brödet har både Marléne och Josefine bakat  och tipsat om (fantastiskt att ha kompisar som också käkar LCHF) och nu var jag sugen att testa själv. Och de blev kanonbra! Det kommer att bli jättebra till frukost framöver. Riktigt mäktiga också, de kommer jag garanterat att stå mig bra på. De andra recepten lägger jag upp någon annan kväll, gör nog klart resten imorgon.







LCHF-frallor:

Ingredienser:
125 g pofiber
4 tsk Bakpulver
1 msk fiberhusk
Salt
8 st ägg
2 dl Grädde
1 dl Creme Fraiche
4 dl Riven ost


- Blanda först de torra ingredienserna i en bunke

- Rör ihop övriga ingredienser och blanda sedan ihop allt till en deg

- Låt stå och dra sig i ungefär en kvart

- Blöt händerna i kallt vatten och baka ut bullarna till ca. tolv bollar

- Avsluta med att strö på vallmofrön




Nu har jag skapat en ny kategori; "LCHF". Så himla tråkigt
bara att man inte kan gå till baka och flytta över gamla inlägg
och byta kategori så de blir lättare att hitta.
Jag brukar själv leta runt efter recept och middagstips
som jag lagt upp...

Vimpel





Idag sydde jag en vimpel till Almas rum!

Lördag

Hej!

Igår var jag och några andra tanter ute och roade oss. Det var superkul! Marléne, jag och Lollan spenderade först kvällen hemma hos Josefine innan vi alla gick till Solo. Det var en härlig kväll och det var så kul att få roa sig med några kompisar!

Dock är den här lilla familjen lite förkylda, Malte har varit det under veckan och precis när jag trodde att jag hade undkommit smittan så slog förkylningen till i torsdags.
Trodde att det skulle bli tio gånger värre efter en utekväll, men idag känner jag inte av det alls. Alma har även hon blivit lite förkyld för första gången. Snoret rinner och hon nyser, men värre än så märks det inte av.

Förresten. Jag har ju visat "schemat" vi har till Alma, och nu de senaste veckorna har hon börjat sova ganska klent på dagslurarna. Som ni ser äter Alma sina mål efter att hon har sovit och det har funkat bra fram tills någon vecka tillbaka. Men nu har vi börjat ge henne några mellanmål utöver mat-tiderna som är bestämda. Så att hon också får äta något innan hon ska sova, mosad banan eller liknande, det har gjort att hon de senaste dagarna för det mesta har sovit kanonbra. Vilket känns skönt. Allt eftersom att hon växer desto hungrigare blir hon förstås. Idag fick hon lite mosad avokade med keso till mellanmål - det var uppskattat som det verkade!



LC/LCHF-frukost

Jag har börjat klura på hur man kan äta nyttig, näringsrik lågkolhydratsfrukost. Jag är inte så sugen på stekt ägg med bacon varje dag eller en matlåda från gårdagens middag så jag har testat mig fram lite. Enkelt och nyttigt vill jag ha det!

Häromdagen blev det en liten egengjord frö-/ nötblandning med blåbär och lite fil (bäst med exempelvis turkisk yoghurt om man gillar det...). I den hade jag pumpakärnor, solrosfrön, linfrön, lite cassewnötter (ganska mycket kolhydrater i dem men det blir en så liten mängd), paranötter, rostade sojabönor, macadamianötter. Sedan blåbär på eller kokosflingor och lite av chiamjölet vi fått av svärmor. Jättemycket nyttigt i det och mättande. Står man sig inte på det till fram till lunch kan man äta ett kokt ägg till. Pumpakärnor och solrosfrön är rena rama mirakelmaten - massor av nyttigheter i. Sedan i morse blev det makrill, keso och avokade. Supernyttigt och jag höll mig mätt länge!







Igår tittade jag på ett riktigt intressant avsnitt av Vetenskapens värld (spola fram till 18.35) på SVT som handlade om den nya "fett-trenden". Det var så spännande!
Alltså, diabetiker som måste ta insulinsprutor - blir friska! De kan dra ner/sluta med sina mediciner när de lägger om kosten till LCHF. Hur otroligt är inte det?! Egentligen ganska logiskt eftersom deras blodsocker inte åker bergochdalbana, men tydligen inte så självklart att man tänkt på att forska inom området och hjälpa dem på det sättet!

Nu funkar det kanske inte för alla, men många har verkligen blivit friska. Varför inte ta dessa på allvar och undersöka närmare? Synd att man är så livrädd för fett. Det är ju självklart att en diabetiker inte ska trycka i sig socker, men faktum är ju att alla kolhydrater bildas till socker i kroppen. Oavsett om de kommer från vitt bröd, fullkornsris, morötter eller frukt.

Hur som. Ett intressant ämne tycker jag... Vill verkligen lära mig mer om hur saker och ting hänger samman och fungerar. En liten parantes är hur Livsmedelsverker rekomenderar ca. sex skivor bröd per dag och att man från två års ålder bör dricka lättmjölk istället för vanlig. Helt utan sans tycker jag...

Just nu







Träna fingerfärdighet med apelsinbitar...