Tacomys
Vad fantastiskt det har varit att ha ett par dagar ledigt och idag jobbar jag bara några timmar från fyra. Så vi har pillat med en träkoja vi bygger till Alma som ett litet krypin i hennes rum. Kommer att bli kanon! Visar givetvis det färdiga resultatet. När vi hade middagsbjudning i fredags bjöd vi på LCHF-mat och till kaffet efteråt ville vi också ha något att bjuda på. Så hittade jag ett superbra recept på den här bloggen.
Ingredienser:
1 dl salta jordnötter
1 dl jordnötssmör
200 g mörk choklad (70%)
Evt. någon form av sötning, stevia eller sukrin
- Smält chokladen och häll hälften på en plåt med bakplåtspapper
- Värm jordnötssmöret och nötterna på svag värme och bred ut på den stelnade chokladen
- Avsluta med att hälla över resten av chokladen och bre den över kalaset
- Låt stelna i kyl eller frys och skär små rutor (ganska små då de blir väldigt mäktiga...)
När jag ändå håller på så måste jag visa den kanongoda tacogratängen jag brukar göra ibland. Det är inte svårt eller konstigt att vara LCHF-are och verkligen inte socialt avvikande som många motståndare försöker få det till när de greppar efter halmstrån... Även vi kan ha tacomys på helgerna!
-Jag försteker först köttfärs (ca. 400 g) med tacokryddor och lägger sedan ut det i en ugnsform. Ovanpå det har jag massor och åter massor av grönsaker. Gul och grön paprika innehåller typ fem gram kolhydrater per hundra gram, medan röd innhåller närmare femton. Så jag använder hellre gul och grön. Sedan hade jag tomat, färnkål och lök. Som ni ser så har jag nästan lika mycket grönsaker än färs. Man skulle även kunna ha zucchini eller aubergine - i tärningar eller skivor som botten i gratängen.
-Sedan häller jag över tacosås. Sedan avslutar jag med en röra av en stor burk riktig crème fraiche, massor av vitlöksklyftor - jag använde två jättestora som motsvarade ungefär fyra normalstora, goa kryddor som man gillar; svartpeppar, chilipulver, paprikapulver och till sist massor av riven ost som man rör ner.
-In i ugnen tills ytan får en fin färg och till det gör jag en klassisk guaccamole med extra mycket avokado och vill man ha något lite knaprigare till så kan man knapra lite gurka...



Älskar geggig mat...
Kan tipsa om en rätt som heter "Florence dumans dippens" (ja, hur det stavas, det vettefan). men det är lite liknande den här rätten du beskriver. Det är stekt taco-kryddad färs i en ugnsform. Ovanpå det brer du ett lager av philadelphiaost blandat med chreme fraish, det toppas med ett fett lager ost. Detta äts förslagsvis med nacho-chips, fast det är nog inte så lchf, men själva färsen och det är ju det... ASA-gott i alla fall! Värt att testa!
Ja, alltså. Jag kände att jag vart tvungen att kolla upp det... Det heter nog närmare: Florence Dumas Dip. http://www.matklubben.se/recept/florence_dumas_dip_405.html
Här är ett recept som är ganska likt det jag ätit. Men jag lärde mig det som barn av min syster som inte direkt älskade grönsaker... så vi hade bara färs och ost och gegg.... gott i alla fall! haha